Taktvätt

Varför taktvätt?

Ser ditt tak gammal och slitet ut kan en taktvätt vara ett alternativ. Mossa och lav på taket behöver inte vara ett problem, men när smuts börjar sprida sig bredare kan läget bli problematiskt. Takpannorna försämras och kan medföra stora problem. Du bör därför regelbundet se över ditt tak och göra en taktvätt innan det blir försent. På flodatakvård.se kan du hitta mer information som rör takvård samt flertalet frågor och svar som är bra att ha koll på innan man sätter igång.

Läs mer

Risker med att inte göra en taktvätt

  • Fukt kan hållas kvar i pannorna vilket kan orsaka att dessa fryser sönder vid minusgrader
  • Sprickor i ytskiktet kan medföra problem i att fukt kryper sig ner i underliggande konstruktion
  • Vid större problem kommer en hel takrenovering behöva göras.

Fördelar med taktvätt

  • Livslängden på takpannorna är längre
  • Värdet på huset ökar
  • Du minimerar riskerna för fuktskador och andra problem

Vanliga frågor som rör taktvättning

Hur ofta behöver man tvätta sitt tak?

Det finns inget korrekt svar på denna fråga, utan det är flera faktorer som spelar in när det kommer till taktvätt. Så som ålder på taket, vart du bor och hur skicket på pannorna är. Dock bör du oavsett kolla taket minst en gång per år.

Finns det speciella årstider för när det är bäst att tvätta tak?

Du bör se till att tvätta ditt tak i mitten av april till slutet av september. Gärna en solig dag när graderna är minst 15°C. Har du dock putsfasad är det bäst att göra detta när det regnar. Detta för att en fasad kan fånga åt sig och torka in smuts vid solsken. I en artikel på viivilla.se kan du läsa mer om när just du bör passa på att tvätta taket.

Vilket är det mest miljövänliga sättet att tvätta taket på?

Det mest miljövänliga är att använda en högtryckstvätt med kallt vatten utan kemikalier. Detta vatten går sedan genom ett kanalsystem och till ett vattenreningsverk som används igen.

Ska man tänka på att tvätta olika sätt beroende på taktyp?

Ja det ska du. Nedan ser du olika taktyper och hur du bör göra för bästa och mest effektiva resultat.

Betongplattor

Dessa pannor är lättast av alla att tvätta. Det finns dock betongpannor som är tunna och innehåller produktionsfel, vilket kan göra att de spricker när du går på dem. Så var extra varsam.

Plåttak

För att tvätta ett plåttak bör du alltid anlita en expert. Detta då det krävs väldigt mycket erfarenhet för att tvätta dessa typer av tak.

Eternittak

Här ska du inte röra taket. Eternittak innehåller asbest, vilket är väldigt skadligt för miljön. Detta bidrar till att det inte är värt att rengöra dessa tak.

Lertegel

Lertegel är otroligt känsligt och kan gå sönder så fort man går på materialet. Här bör du tvätta med en skylift. Det du ska räkna med är dock att lertegel suger åt sig färg från mossa, vilket leder till att färgen inte går att tvätta bort.

Taktvätt – pris

Vad kostar taktvätt egentligen? Det är givetvis olika beroende på vilken typ av behandling som ska göras och vilken fira du väljer att anlita. Dock ska du ta med dig att du kan använda rotavdrag på dessa tjänster.

BEHANDLING PRIS EFTER ROTAVDRAG
KEMISK MOSSBORTTAGNING 5000 kronor
TVÄTTNING AV TAK + KEMISK MOSSBORTTAGNING + MÅLNING 26 000 kronor
TVÄTTNING AV LERTEGELPANNOR 14 500 kronor